header_rol_pegla

Praktični saveti za peglanje

Kao što ste navikli kod peglanja ručnom peglom i ovde je potrebno rublje navlažiti. Ravnomerno navlaženo rublje se lakše i lepše pegla. Rublje treba svrstati prema osetljivosti tako da ono kome je potrebna najniža temperatura bude odozgo. Štirkano rublje se pegla na kraju.
rol-pegla3Takođe je potrebno voditi računa o sledećem:
 • Pri peglanju rublja, dugmad okrenite prema valjku.
 • Tkaninu peglajte po dužini tj. u pravcu svojih vlakana kako ne bi došlo do istezanja.
 • U slučaju da dođe do nabora, peglač odvojite od valjka, nabor navlažite i ponovo ispeglajte.
 • Peglanje možete ponoviti više puta kod tkanina sa većom količinom vlage.
 • Pri peglanju treba ravnomerno koristiti celu površinu valjka.
 • Ukoliko je za peglanje potrebno samo polovina valjka, jedan termoregulator isključite (L – leva polovina peglača; D – desna polovina peglača).
 • Ukoliko želite sjajno rublje najpre peglajte naličje a zatim lice.

Pojedine vrste rublja i odeće peglajte na sledeći način:

KECELJE: najpre dobro zategnite trake i pustite ih da prođu između valjka i peglača. Onda zategnite naramenice, stavite ih paralelno na valjak i peglajte ih zajedno sa gornjim delom do struka. Potom okrenite kecelju i peglajte odozdo do gornjeg dela.

SPAVAĆICE: gornji deo se pegla kao otvorene košulje. Donji deo početi od nogavica i peglati duž šava do sastava. Onda deo oko pojasa navući na valjak (po potrebi naslon za rublje skinuti) tako da nogavice vise preko kraja valjka i peglati od jednog do drugog kraja.

PANTALONE: peglati sa naslonom za rublje. Svaku nogavicu peglati posebno. Položiti je na valjak tako da ivica leži poprečno a da gornji deo visi preko leve strane valjka. Preko grejne ploče staviti vlažnu krpu i “pariti”. Svaku ivicu pariti posebno a ako je potrebno postupak ponoviti.

SUKNJE: peglati odnosno “pariti” preko vlažne krpe (po potrebi naslon za rublje skinuti). Kod suknji sa naborima, slagati nabor po nabor, okrenuti da nabor dođe ispod peglača a zatim “pariti” .

NAVLAKE ZA JASTUKE: peglati sa obe strane, s tim što prvo peglate stranu na kojoj se nalaze dugmad. Ona moraju biti dobro preklopljena ili zakopčana (sl.3).

PRESVLAKE ZA POKRIVAČ: peglati po širini u pojasevima s leva u desno. Prvo strana na kojoj se nalaze dugmad (sl.4).

RAZNI PREKRIVAČI: ako je širina valjka dovoljna tada prekrivač presavijemo i peglamo po dužini sa obe strane. Ako nije dovoljno širok presavijemo više puta. Može se peglati i u pojasevima (ako želimo da rublje nema pregibe). Prekrivače peglati najpre s lica a posle s naličja (sl.5).
rol-pegla-prekrivaci


rol-pegla-kravataKOŠULJE peglati sledećim redom:
 • Zadnji (leđni deo): zadnji deo navući na valjak. Peglanje početi od desnog bočnog šava (ispod izreza za desni rukav). Zatim povući košulju do šava okovratnika i produžiti sa peglanjem do levog bočnog šava (ispod izreza za levi rukav).
 • Rukavi sa manžetnama: rukav položite na valjak i zategnite tako da se po šavu obrazuje ivica. Peglanje početi od naramenice po šavu rukava i dalje do manžetne. Povremeno odvajati peglač i rukavu dati najbolji pravac peglanja. Zatim, rukav peglati sa druge strane od manžetne do naramenice. Pritom ga zatezati i ispravljati nabore. Manžetna se pegla na ivici valjka najpre sa unutrašnje strane a zatim sa spoljne strane.
 • Prednji delovi: kod prednjih delova najpre peglati trake sa dugmadima i rupicama sa unutrašnje strane po celoj dužini. Peglanje nastaviti s lica odozdo naviše do izreza za rukave, a zatim pomeranjem u stranu nastaviti do okovratnika.
 • Okovratnik: okovratnik se pegla prvo s naličja na levom kraju valjka, a zatim se okreće i završava s lica u horizontalnom položaju (sl.6).